• Als je stevig bent verbrand, kan je niet voorkomen dat je gaat vervellen. Maar je kan het herstel van je huid wel bevorderen.
  • Hydraterende crèmes en ontstekingsremmers helpen bij het herstel, en een koude douche kan de pijn verlichten.
  • Ga in elk geval niet aan de losse stukjes huid pulken, want dat kan een infectie veroorzaken en het herstel vertragen.
  • Lees ook: 14 dingen die je moet weten over zonnebrand om niet te verbranden.

Met dit hete weer kan je makkelijk verbranden in de zon. Dat kan een rode, opgezwollen en pijnlijke huid veroorzaken.

Ook ga je ervan vervellen. Dat is een teken dat je huid zichzelf aan het herstellen is, maar het kan behoorlijk irriteren of jeuken. Ook ziet het er niet altijd even fraai uit.

Als je stevig verbrand bent, moet je in elk geval niet aan de losse stukjes huid gaan pulken. “Daarmee vergroot je de kans op een ontsteking”, zegt dermatologe Shari Lipner van Weill Cornell Medicine tegen Insider. Dat komt omdat je door het verwijderen van vervelde huid de nog niet herstelde huid eronder blootlegt. En die huid is nog niet bestand tegen potentieel schadelijke bacteriën.

Dus als je huid aan het vervellen is, moet je je lichaam gewoon de kans geven zichzelf te herstellen. Het vervellen stopt vanzelf na ongeveer een week, als je huid niet al te erg verbrand is.

Maar je kan wel wat doen tegen de irritatie en de pijn. Dit zijn de vijf beste manieren om een verbrande huid te behandelen, en een aantal simpele dingen die je kunt doen om te zorgen dat je überhaupt niet verbrandt. 

1. Neem een koude douche of gebruik een koud kompres

Een koud kompres of een koude douche stopt het vervellen niet, maar kan wel tijdelijk verlichting geven. Zeker als je echt een hele warme en opgezwollen huid hebt.

Gebruik echter geen schrobborstel of spons tijdens het douchen, want dat kan je huid irriteren. Ook kan je er onbedoeld mee trekken aan je losse vellen.

Je kan in plaats van een koud kompres ook ijsblokjes in een stevige plastic zak doen.

Belangrijk: Doe nooit direct ijs op je verbrande huid, want de diepe kou kan je huid verder beschadigen. Dat kan het herstelproces vertragen.

2. Gebruik hydraterende crèmes

De juiste hydraterende crème kan het herstelproces bevorderen en zorgen voor minder vervelling. 

Directeur Joshua Zeichner van de afdeling cosmetisch en klinisch onderzoek van het Mount Sinai Hospital raadt het gebruik van producten met aloë vera-gel aan, omdat het spul helpt je huid te hydrateren en ook ontstekingsremmend werkt. Daarmee vermindert het de opzwelling van de huid en bevordert het het herstel. "Het is rijk aan water en huidverzachtende suikers die zorgen voor een beschermend laagje over je huidoppervlak", zegt Zeichner. 

The American Academy of Dermatology raadt daarnaast ook hydraterende crèmes op basis van soja aan. Soja bevat antioxidanten als vitamine E en isoflavonen die de vrije radicalen helpen bestrijden die worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon. 

Ook crèmes met ceramiden zorgen voor hydratering van de huid en helpen het huidoppervlak te herstellen. Als je huid heel erg opgezwollen of ontstoken is, of erg jeukt, dan kan je ook een crème met hydrocortison proberen.

Let op: Je moet geen gebruik maken van op olie gebaseerde crèmes, want die houden de hitte die van je huid afkomt juist vast en kunnen zo voor extra irritatie zorgen.

3. Gebruik ontstekingsremmende middelen

Niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen als aspirine of ibuprofen kunnen helpen de huid te kalmeren en de pijn te verlichten, zegt dermatologe Lipner.

Je kan de pilletjes gewoon met een beetje water innemen, maar je kan ze ook in kleine stukjes hakken en met water tot een soort pasta mengen en die dan zachtjes over je verbrande huid smeren.

Er zijn ook ontstekingsremmende crèmes, maar kies er dan wel een die wederom niet op olie gebaseerd is.

4. Neem een havermoutbad

Havermout heeft ontstekingsremmende eigenschappen die de zwelling kunnen verminderen. Een havermoutbad helpt de huid ook om vocht vast te houden en daarmee het herstelproces te versnellen. 

Maar let op, je moet dan wel colloïdale havermout kopen. Dat is iets anders dan de havermout die je eet bij het ontbijt. Doe ongeveer een kopje havermout in een lauw of koud bad en ga daar 10 tot 15 minuten in liggen.

Wat je niet op je vervellende huid moet smeren

Sommige middeltjes die her en der op internet worden aangeprezen om op de verbrande huid te smeren, zorgen juist voor extra schade en irritatie. Deze middelen moet je niet op je vervellende huid smeren: 

  • Azijn. Dit is te zuur voor de verbrande huid en kan het juist erger maken met een zogeheten chemische verbranding.
  • Kokosolie. Dit is te dik om in de huid door te dringen en kan daardoor hitte vasthouden aan het huidoppervlak en zo meer ontsteking veroorzaken.
  • Producten met benzocaïne of lidocaïne. Deze kunnen de huid irriteren en in sommige gevallen ook een allergische reactie veroorzaken.

Voorkomen is beter dan genezen!

Als je een hekel hebt aan vervellen, kun je het beste voorkomen dat je verbrandt. De juiste voorzorgsmaatregelen helpen daarbij.

Een van de beste manieren om je huid te beschermen is door het dragen van een pet, lange mouwen, een lange broek en dichte schoenen. Je verbrandt als je teveel blootstaat aan ultraviolette straling (UV-licht). Door jezelf te bedekken, kan je voorkomen dat je verbrandt of zorgen dat al verbrande huid niet nog verder beschadigd raakt.

Dit kan je verder doen om te voorkomen dat je verbrandt:

1. Gebruik zonnebrandcrème. Zorg ervoor dat de beschermingsfactor minstens 30 is en controleer de houdbaarheidsdatum.

2. Blijf uit de zon. Blijf tussen 10 uur en 16 uur uit de zon, omdat die dan op z'n felst is. Of zorg in elk geval ook voor voldoende tijd in de schaduw in die uren.

3. Wees voorzichtig. Bescherm jezelf ook als je binnen bent of auto aan het rijden bent, want je kan ook door ramen heen verbranden, al beschermen de meeste ramen hier wel tegen.

Houd je huid goed in de gaten

Vervellen begint meestal zo'n drie dagen nadat je verbrand bent en kan dan enkele dagen duren. Als je denkt dat je een infectie hebt of je zorgen maakt dat je huid niet herstelt, ga dan naar de huisarts.

Als het vervellen eenmaal achter de rug is, wees dan voorlopig extra voorzichtig met de zon, want de nieuwe huid verbrandt de eerste paar weken nog sneller.

LEES OOK: 14 dingen die je moet weten over zonnebrand om niet te verbranden